Overdrevskroens historie

Overdrevskroen opførtes I slutningen af 1600 tallet og var den gang fæste under Svenstrupgods. Sit privilegium fik kroen I 1735, af Chr. VI, men fik dog ikke lov at brygge øl eller brænde snaps. I årenes løb har der udspillet sig mange dramaer på kroen eller I nærmeste omegn. Flere legender er I omløb, og vi vil her fortælle nogle af dem. Den 16. juni 1710 nævnes I Vigersted kirkebog ”en fremmed karl”, han blev dræbt I et opgør mellem kroværten og en soldat, da han ville lægge sig imellem.

Karlen blev 26 år og er begravet på Vigersted kirkegård. Kirkebogen fortæller også at præsterne, I tidens løb, har trolovet mangen en ung mø, fra Overdrevskroen – kropiger havde god afsætning dengang. Det fortælles endvidere at ved Mølleåen I Ortved holdt en flok røvere til, I en hule under vejen. Når de handelsrejsende således skulle mod Ringsted samledes de I mindre grupper foran kroen, for så bedre at kunne yde røverne modstand med deres ”vogn kæppe”.

kroen1972

En af kropigerne gemte en af røverne under sin seng. Han blev gemt for at slå en rig handelsrejsende ned, som kom fra hovedstaden. Røveren delte sit udbytte med pigen og de levede lykkeligt til deres dages ende – men ak – lykken blev kort, da de kort efter blev fanget I København og henrettet.

Røverne delte deres bytte I krostuen og svirrede pengene op I løbet af én nat, hvorved der til opstod nogle forfærdelige slagsmål. Ved disse slagsmål skulle flere røvere have mistet livet. Den 30. november 1803 fik Thomas S. Hansen lov til at brygge øl, men ikke til at brænde snaps på Overdrevskroen. I dag må kroværten ingen af delene. Dengang skulle han betale en årlig afgift på 30 rigsdaler og fik ingen erstatning hvis man flyttede landevejen så han mistede sine kunder.

I 1808 blev der ved Overdrevskroen udspillet et drama; 2. bataljon Austrien blev desarmeret og sendt til Roskilde. Napoleon den 1. Havde sendt nogle spanske hjælpetropper til Danmark og de spanske menige truede deres officerer og måtte afvæbnes. Dette var den 12. August 1808.

fastelavn1912

Dengang skulle han betale en årlig afgift på 30 rigsdaler og fik ingen erstatning hvis man flyttede landevejen så han mistede sine kunder. I 1808 blev der ved Overdrevskroen udspillet et drama; 2. bataljon Austrien blev desarmeret og sendt til Roskilde. Napoleon den 1. Havde sendt nogle spanske hjælpetropper til Danmark og de spanske menige truede deres officerer og måtte afvæbnes. Dette var den 12. August 1808.

I 1826 den 26 maj overnatter H.C.Andersen på sin vej fra Slagelse katedralskole til Helsingør katedralskole, han bliver budt på middag hos præsten i Osted, hvor han går frem og tilbage da hestene har kørt dagsmarsen.
I 1848 overgik kroen på ny til Svenstrup Gods af J.P. Chr. Bruun Neergård. Siden er den gennem flere led overgået til den nuværende ejer, Søren Will Hansen, som ikke har noget med Svenstrup gods at gøre. Søren Will Hansen overtog kroen den 1. april 1994.

Bygningen der står i dag er fra 1914, da kroen brændte ned til grunden den 2. november 1913, herefter er der tilbygget div. Selskabslokaler og køkken. Der er tre selskabslokaler; salen der kan rumme helt op til 200 mennesker, havestuen hvor der kan være op til 55 og kippen på 1.sal som kan rumme op til 60. Restauranten kan rumme 72 og drives som ala carte restaurant, denne ligger i den oprindelige bygning.

I dag er der ingen røvere, kun få kropiger og ingen slagsmål. Men de vejfarende er der stadig og den glade kromand er der endnu. Folk samles her altså ikke længere for at kunne yde røverne modstand, eller for at blive desarmeret, men for at få et måltid mad eller for at holde fest.